postheadericon ЗІБРАЛАСЯ ДРУЖНЯ РОДИНА ЮНИХ ЛІСІВНИКІВ

18 та 19 травня на території оздоровчого комплексу «Лісова пісня», що поблизу села Оникієвого Маловисківського району, пройшов четвертий зліт учнівських лісництв Кіровоградщини.

 

НаКіровоградщинідіє 31 учнівськелісництво, уякихнавчаютьсямайже 800 учнів. Кожне з таких лісництв – неповторна організація, що має свою родзинку. Показати цю „родзинку” - обмінятися досвідом, позмагатися та перевірити свої знання із лісівничої справи, підтвердити любов та дбайливе ставлення до лісу у своїх звітних презентаціях – і зібралися представники лісництв. Їх зустріч організувалиОбласне управління лісового та мисливського господарства спільно з Обласним центром еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді, обласним Товариством лісівників та обласною Асоціацією учнівських лісництв.

Перший день зібрання юні лісівники провели з ветеранами лісової галузі області та ознайомилися з лісогосподарською діяльністю державного підприємства «Оникіївський лісгосп». Лісівники провели для майбутніх колег захоплюючі екскурсії по об’єктах підприємства. Побували діти і у лісорозсаднику, де оглянули теплиці, у яких вирощується декоративний садивний матеріал. Справжнім виставковим об’єктом в Оникіївському лісництві є спеціальний майданчик для реалізації саджанців декоративних порід, облаштований вже за європейськими зразками.

Захоплюючими для дітей були і прогулянки лісовими стежками на території лісгоспу та дендрологічним садом імені В. Г. Єрмолаєва. Територія навколо садиби лісогосподарського підприємства – це немовби картинки з лісової казки – тут все оформлено не лише красиво, а й оригінально.

А яка там мисливська стежина! У вольєрі для утримання диких парнокопитних тварин діти вживу побачили зграю кабанів, у фазанарії – фазанів, куріпок, павлінів та страусів.

Ввечері на учасників очікувала цікава розважальна програма біля багаття, де вони брали участь у конкурсах, співали, танцювали, водили хороводи.

Наступного дня відбулося урочисте офіційного відкриття. Члени оргкомітету та запрошені представники місцевої влади, вітаючи юних шанувальників лісу, побажали всім учасникам успіху та завзяття, а члени художнього колективу «Евріка» дарували гарний настрій та підбадьорювали. Далі школярі захищали свої науково-дослідні роботи та презентували виставку досягнень своїх лісництв за 2011 рік. Представляючи свої учнівські лісництва, вони не тільки демонстрували здобутки та практичні навички із ведення лісового господарства, а і ділилися думками про ліс, його значення в житті людей.

Рік 2012 ознаменований проведенням в Україні футбольного чемпіонату «Євро-2012». Тож ця тема і визначила домашнє завдання – підготувати презентацію на тему «Молодь про ліси Європи». Вибір країн Європи був визначений чесно і прозоро – шляхом жеребкування на нараді керівників учнівських лісництв.

Діти представляли «лісові» особливості кожної з країн, не тільки розповідаючи основні характеристики лісового господарювання, а ще й намагалися розкрити у своїх презентаціях справжні цікавинки країн. Члени журі та всі присутні разом із дітьми побували в Італії у супроводі яскравої румби, послухали пісні Сербії, спеціально складений реп про ліси Естонії. Про ліси Швейцарії учні шкільного лісництва «Пролісок» Ульянівського району розповідали у національних костюмах цієї країни.

У номінації «Виставка-презентація учнівських лісництв лісогосподарських підприємств» першість здобули юні лісівники Олександрівського лісгоспу. Друге місце посіли учні з «Веселих Боковеньок», а третє – Компаніївського лісгоспу.

Кращою науково-дослідною роботою визначено роботу вихованки шкільного лісництва «Зелена планета» Компаніївської школи – «Вивчення запасу лікарських рослин на території Компаніївського району» Марини Артем’євої. Друге та третє місце посіли Сергій Михайлов з Червоно-Нерубаївського та Ганна Ткаченко із Веселобоковеньківського шкільних лісництв.

Призери всіх конкурсів отримали спеціальні кубки переможців, а всі учасники – Дипломи і Подяки від лісівників та освітян області. Без відзнак не залишилися і керівники лісництв.

Протягом двох днів юними гостями лісівників на зльоті опікувались начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко та його перший заступник – головний лісничий Наталія Ревенко, директор Обласного центру еколого-натуралістичної творчості учнівської молоді Олег Поркуян, голова обласного Товариства лісівників Валентина Токарчук, голова обласної Асоціації учнівських лісництв Кіровоградщини –директор Підліснянської школи Наталія Чабан, директор та головний лісничий ДП «Оникіївський лісгосп» Сергій Слюсаров і Людмила Поркуян, а також представники Маловисківської районної влади.

Зліт став своєрідним рейтинговим тестуванням роботи учнівських лісництв Кіровоградщини. А збірна команда переможців обласного зльоту захищатиме честь Кіровоградщини на Всеукраїнському зльоті у минулорічних переможців з Івано-Франківщини.