postheadericon Володимир Бондар обговорив з Міністром лісового господарства Білорусі Віталієм Дрожжа питання співпраці в лісовій галузі

У рамках візиту делегації українських лісівників до Республіки Білорусь відбулася зустріч заступника Голови Державного агентства лісових ресурсів України Володимира Бондаря з Міністром лісового господарства Білорусі Віталієм Дрожжа.


Сторони обмінялися досвідом ведення лісового господарства обох країн та домовили активізувати співпрацю в рамках Угоди про співробітництво.

Міністр лісового господарства Білорусі Віталій Дрожжа та його колеги розповіли, що їхнє міністерство виконує всі функції – розробляє нормативну документацію, здійснює функцію контролю та координує господарську функцію. На обласному рівні державні виробничі об'єднання, створені за обласним принципом. Господарство ведуть державні лісогосподарські установи (лісгоспи). Крім того, в підпорядкуванні Міністерства знаходяться лісовпорядні, проектно-вишукувальні, експортно-виробничі, мисливські, лісозахисні та інші організації, а також центр підвищення кваліфікації.

У свою чергу, заступник Голови Держлісагентства Володимир Бондар розповів про стан лісового господарства України, впровадження системи електронного обліку деревини на підприємствах Держлісагентства.

Також він окреслив напрями співпраці з білоруською стороною. Зокрема, це:

- обмін досвідом з питань охорони і захисту лісу, вирощування посадкового матеріалу;

- протидія нелегальній діяльності в лісі;

- розробка стратегії адаптації лісового господарства до зміни клімату;

- розробка і впровадження стратегії запобігання і реагування на стихійні лиха (транскордонне співробітництво).

«Минулого тижня ми отримали підтвердження, що наша спільна робота стане успішною, і проект ФАО щодо протидії масовому всиханню лісів відбудеться. Впевнений, що проект буде корисний лісовому господарству наших країн, а ми в подальшому збережемо і примножимо нашу плідну співпрацю», - наголосив Володимир Бондар.

Зазначимо, що у 2017 році була підписана спільна заява Держлісагентства України та Мінлісгоспу Білорусі щодо проблем всихання соснових лісів Поліського регіону. Вона направлена на привернення уваги європейського співтовариства щодо проблеми всихання та можливих кроків надання допомоги для подолання ситуації, що склалась.

Спільна заява була підписана (http://dklg.kmu.gov.ua/forest/control/uk/publish/article?art_id=183652&cat_id=32888) в рамках візиту делегації Міністерства лісового господарства Республіки Білорусь в Україну 27-29 вересня 2017 року та передана в рамках спільної сесії Комітету по лісу і лісової галузі ЄЕК ООН та Європейської лісової Комісії ФАО, яка відбулась в Варшаві 9-13 жовтня 2017 року.

Після зустрічі в Міністерстві, українська делегація відвідала Республіканський центр підвищення кваліфікації керівних працівників і фахівців лісового господарства Білорусі.

Також українські лісівники ознайомилися з роботою державної установи із захисту і моніторингу лісу «Беллісозахист». Основна її діяльність спрямована на організацію та здійснення лісопатологічного моніторингу і захист лісів від шкідників і хвороб, захисту територій лісового фонду і організацій, підпорядкованих Міністерству лісового господарства, від надзвичайних ситуацій.

У білоруському Республіканському лісовому селекційно-насінневому центрі українським лісівникам розповіли, що Центр є місцем збереження цінного генофонду деревних рослин республіки, підвищення продуктивності, екологічного та ресурсного потенціалу лісів, на основі розвитку і вдосконалення постійної лесонасінневої бази.

Окрім того, українська делегація ознайомилася з роботою Лісовпорядного республіканського унітарного підприємства «Белдержліс». Аналогом такої організації в Україні є Укрдежліспроект. Основною діяльністю цього білоруського підприємства є лісовпорядкування, що включає в себе інвентаризацію лісового фонду, проектування лісогосподарських заходів та виготовлення планово-картографічних матеріалів.

dklg.kmu.gov.ua