postheadericon РУБАЛИ ДРОВА -... ПРИЗИ ЛЕТІЛИ

Лісівники уточнюють, що дерева не рубають, а валять. Є навіть така професія – вальник лісу. Професія сильних, дужих та сміливих чоловіків. Саме кращі з них минулого понеділка демонстрували свій професіоналізм на обласному конкурсі, який в останні роки вже  традиційно проводиться на території Бірківського лісництва ДП „Олександрівський лісгосп”. Між іншим, на Кіровоградщині подібні конкурси проводяться вже всьоме.

Перед початком змагань новою технікою хвалилися олександрівські лісівники. Минулого року вони встановили модуль на звичайному УАЗі. Тепер цей технічних засіб незамінний при гасінні лісових пожеж і вже не раз добре, а головне – ефективно, себе зарекомендував у боротьбі з вогнем. А ось КамАЗ, який підприємство придбало буквально недавно, також вже зумів себе показати. По-перше, він працює з маніпулятором, отже, і навантажити, і розвантажити себе може самостійно. По-друге, за одну поїздку вміщує 15-20 кубів деревини. Коли на звичайні ЗІЛи, якими довгі роки користуються лісівники, можна завантажити лише 5-6 кубів в один кузов. І по-третє, висота і потужність шин значно більша, ніж у звичайних вантажівок. Тож, КамАЗ пройде по будь-якому бездоріжжю.

А на урочистій частині конкурсу всіх учасників привітали головний суддя, перший заступник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко, голова обласної організації Товариства лісівників України Валентина Токарчук та директор ДП „Олександрівський лісгосп” Олександр Синявський.

Цього разу, як і в попередні, змагалися представники всіх, восьми, держлісгоспів. Честь Олександрівського підприємства захищав вальник лісу Кримківського лісництва, двадцятисемирічний Іван Баклан. У ході жеребкування йому дістався третій номер.

Конкурсанти демонстрували свою майстерність в обрізанні сучків, комбінованому і точному розпилюванні колод, монтажі нового ланцюга бензопили та, звичайно,  у звалюванні дерева. Наш Іван великого  досвіду у роботі не має, адже працює на цій посаді всього три роки. Але старанність і завзяття допомогли йому не відставати від маститих спеціалістів. А у нагороду чоловіку дісталося призове, третє, місце.

Найкращий результат показав вальник лісу ДП „Онуфріївський лісгосп” Сергій Гаврилов. Він – переможець змагань чотирьох попередніх років. Друге місце у Станіслава Олійника – вальника лісу ДП „Чорноліський лісгосп”.

Нагороджуючи переможців начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Іван Захарченко відзначив, що всі учасники вже є переможцями, бо вони найкращі спеціалісти у своїх колективах. А на конкурсі переміг професіоналізм, скріплений дружбою. Кращі вальники лісу отримали в нагороду цінні призи, серед яких – садовий пилосос, електропилка та захисний шолом.

Всіх учасників змагань відзначили й добрі друзі та партнери лісівників – працівники  магазину „Ліс і Сад”. Подарований ними інвентар також знадобиться вальникам у щоденній роботі. Не залишилися без подарунків і акредитовані на конкурсі журналісти обласних засобів масової інформації.

Гарний настрій всім учасникам та гостям конкурсу створювали пісні у виконанні родини Шевченків – батька Віктора та синів Романа і Богдана.

А незабаром  Сергій Гаврилов представлятиме Кіровоградщину на Всеукраїнських змаганнях вальників.

Галина Шевченко.

Фото автора.