postheadericon Уряд запускає пілотний проект е-аукціонів продажу деревини на «Prozorro.Продажі» з квітня 2020 року

4 грудня на засіданні Уряду прийнято постанову «Про реалізацію пілотного проекту щодо проведення електронних аукціонів
з продажу окремих партій необробленої деревини».


Пілотний проект триватиме один рік – з квітня 2020 року до квітня 2021 року.

Зазначеною постановою Уряду затверджено Порядок реалізації пілотного проекту.

Яка мета?

Процедури реалізації необробленої деревини потребують нормативного врегулювання. Необхідним є запровадження реалізації лісоматеріалів на внутрішньому ринку з використанням сучасних електронних сервісів, здатних забезпечити належні обсяги продажів за надійною та відкритою процедурою на конкурентних умовах.

Окремо варто звернути увагу на важливість забезпечення транспарентності та загальнодоступності інформації про ринок необробленої деревини в Україні, що дозволить проводити аналітичну роботу з отриманими даними, а в перспективі стане важелем у боротьбі із тіньовим обігом деревини в Україні.

Проект постанови КМУ пропонує механізм запровадження електронних аукціонів з продажу необробленої деревини на умовах змагальності учасників. Реалізація пілотного проекту стане кроком на шляху створення в Україні ринку необробленої деревини з чіткими правилами участі та рівними правами учасників.

Хто зможе брати учать в е-аукціонах?

У проекті постанови КМУ передбачено, що дія пілотного проекту поширюватиметься на постійних лісокористувачів, об’єм доходів яких за результатами 2018 року становив не менше 10 мільйонів гривень включно.

Які умови е-аукціонів?

Учасники проекту виставлятимуть на електронні аукціони з продажу окремих партій необробленої деревини не менше, ніж 25% щомісячних запланованих об’ємів заготівлі необробленої деревини із забезпеченням базису поставки франко-нижній або проміжний склад лотами, сформованими із деревини одного сортименту, об’ємом не менше ста п'ятдесяти кубічних метрів або початковою вартістю не менше двохсот ста тисяч гривень.

Де будуть відбуватися е-аукціони?

На час дії пілотного проекту державне підприємство «Prozorro.Продажі», що належить до сфери управління Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, визначено відповідальним за забезпечення функціонування електронної торгової системи – адміністратором електронної торгової системи.

Що буде далі?

За результатами пілотного проекту Міністерством енергетики та захисту довкілля України будуть подані пропозиції щодо доцільності застосування процедури проведення електронних аукціонів з продажу окремих партій необробленої деревини на постійній основі.

Прес-служба Держлісагентства