postheadericon Акція «Майбутнє лісу у твоїх руках» учергове довела спроможність громади оберігати та примножувати ліси Кіровоградщини

18 квітня в урочищі «Чорний ліс» на базі державного підприємства «Чорноліський лісгосп» відбувся головний захід із садіння лісу в Кіровоградській області. Разом створювали новий ліс

понад 180 осіб: керівництво області та Знам’янського району, працівники обласного управління лісового та мисливського господарства, державна лісова охорона, представники держлісгоспів області, учні Богданівського та Новенського шкільних лісництв, Знам’янської школи-інтернату, Кіровоградської ЗОШ № 24, «Молоді регіони Кіровоградщини» та мас-медіа.

Вітаючи учасників акції «Майбутнє лісу у твоїх руках», начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталя Ревенко розповіла, що цьогоріч лісівники Кіровоградщини планують збільшити площу лісових насаджень в області на 1400 гектарів. Така площа у три рази перевищуватиме ту, на якій проведено суцільні рубки у 2012 році. Таким чином, на 1 газрубаного стиглого лісу в області буде створено 3 га нових лісів.

Запасів лісівників - 10 мільйонів вирощених в області стандартних сіянців та 79 тонн насіння (з яких 58 тонн – це жолуді дуба звичайного – основної лісоутворюючої породи Кіровоградського регіону) – цілком достатньо, аби виконати завдання по посадці лісу на 2013 рік. Окрім цього вирощено близько 330 тисяч декоративних рослин, асортимент яких нараховує понад 70 видів та форм.

Наталя Ревенко принагідно відмітила, що у 2013 році виповнюється 130 років з того часу, як було винайдено меч Колесова – професійне знаряддя лісівників, яким, незважаючи на поважний вік цього інструмента, послуговуються не лише в Україні, а й у багатьох інших країнах. Автором і досі вкрай потрібного лісівникам знаряддя праці був О. А. Колесов, який наприкінці 19 століття працював директором Харківського землеробського училища.

Учасників акції урочисто привітали голова облдержадміністрації Андрій Ніколаєнко (з боку очільника області це був приємний подарунок для лісівників – так, нинішньої весни перша особа області вперше за кілька останніх років взяла участь в акції), голова обласної ради Микола Ковальчук та представники місцевої влади. З благословення отця Андрія зібрання жваво приступило до роботи. Для своїх помічників у проведенні акції лісова охорона провела майстер-клас і продемонструвала, як висаджувати дерева за допомогою меча Колесова, аби коріння рослин не було пошкоджено і садженці прижилися.

Під керівництвом досвідчених працівників лісової галузі юне та доросле покоління дружньо висадили на 3 гектарах землі близько 15 тисяч штук стандартного посадматеріалу (дуба черешчатого, липи та ін.).

Після завершеннія посадки незмінні помічники у проведенні акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» - вихованці шкільних лісництв отримали солодкі подарунки від лісівників. А дорослі волонтери взяли участь у аукціоні з продажу декоративних рослин – туй, ялівців, самшиту, ялин, кизилу, барбарису та інших порід. Виручені кошти поповнять призовий фонд конкурсу на кращий дитячий малюнок та твір на тему «Людина та ліс».

Наталя Ревенко передала придбані нею під час аукціону декоративні рослини учням Знам’янської школи-інтернату, подавши особистий приклад гуманного ставлення до людей, які потребують допомоги суспільства. До її ініціативи долучилась перший заступник голови обласної ради Людмила Салоїд.

Свято лісонадження продовжили смачним обідом на лоні природи та безпрограшною лісовою лотереєю, покликаними залишити всім учасникам акції лісовий спогад про її проведення. На згадку про чудовий квітневий день у Чорному лісі учасники матимуть вироби з дерева, приладдя для догляду за рослинами, різноманітні дрібнички із лісової «скарбнички». Традиційно завершувала лісівничу акцію чудова концертна програма від колективів шкільних лісництв, які додали усім присутнім ще більшої емоційності й піднесення у справжньому єднанні із природою.

Широкомасштабна громадська акція зі створення нових лісів крокує усією областю з допомогою багатьох людей, які радо відгукуються на запрошення лісівників. І їх згода і віддача жадані для працівників лісу. Адже участь волонтерів в акції «Майбутнє лісу у твоїх руках» – це запорука того, що вони й надалі бережливо ставитимуться самі й не дадуть іншим занедбати вирощене власними руками зелене багатство. А Кіровоградщина й в майбутньому лишатиметься чистою й вбраною в зелений оберіг.

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ