postheadericon Прес-конференція начальника Кіровоградського ОУЛМГ «Зелена країна»

 Четвертого жовтня в обласному управлінні лісового та мисливського господарства відбулась прес-конференція щодо проведення акції «Створюємо ліси разом» у рамках програми Президента України «Зелена країна». Прес-конференцію провела начальник обласного управління лісового та мисливського господарства Наталія Ревенко. У заході взяли участь представники двох телерадіокомпаній, радіо «Суспільне: Кропивницький», інтернет-видань.


Як повідомила начальник управління, 1 жовтня розпочалась кампанія з масштабного заліснення України в рамках програми Президента України «Зелена країна» (відповідно до Указу Президента України № 228/2021 «Про деякі заходи щодо збереження та відтворення лісів»). Ініціатива Президента передбачає збереження та відтворення лісів, збільшення їх площі. Зокрема, у планах висадити на території України 1 мільярд дерев у найближчі три роки. За 10 років площа лісів має зрости на 1 мільйон гектарів.

Нині ліси вкривають лише 15,9% території України при оптимальному показнику лісистості у 20%. Держлісагентство, якому належить  73% лісів, стане основним драйвером виконання екоініціативи. У рамках програми «Зелена країна» починаючи із цієї осені і до кінця 2024 року лісівники всієї України висадять 1 млрд дерев на площі понад 166 тисяч гектарів.

Лісівники Кіровоградщини вже працюють над реалізацією екологічної ініціативи Президента України, підкреслила Наталія Ревенко. За її словами, в області за три роки буде висаджено 5,5 млн дерев на площі 1,2 тис. гектарів. Створення захисних лісових насаджень відбуватиметься в рамках регіональної екологічної програми «Ліси Кіровоградщини» на 2021-2025 роки».

У рамках програми Президента на Кіровоградщини будуть висаджувати одно- і дворічні сіянці деревних та чагарникових порід. Це будуть такі породи, як дуб звичайний, сосна звичайна, сосна кримська, ялина європейська, ясен звичайний, липа дрібнолиста, клен гостролистий, клен-явір та інші.

Нинішньої осені акція «Створюємо ліси разом» триватиме протягом жовтня-листопада. Державні лісогосподарські підприємства Кіровоградщини готові до її проведення. Начальник управління озвучила, на яких ділянках буде проведено організовану осінню висадку дерев. Серед учасників найбільше буде учнів шкільних лісництв. Запрошено також представників органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, територіальні громади, представників громадських організацій, освітніх установ, представників ЗМІ долучитися до посадки лісу та до озеленення територій навчальних закладів, соціальних об’єктів, прибудинкових територій, а також до створення парків, алей, скверів. Для проведення цих заходів лісогосподарські підприємства Кіровоградської області мають різноманітний посадковий матеріал головних лісоутворюючих порід та декоративний посадковий матеріал.

Створення лісу в рамках обласного заходу відбуватиметься на базі Бірківського лісництва ДП «Олександрівський ЛГ» 8 жовтня. Подібні заходи проходитимуть одночасно в усіх областях України.

Начальник управління також зазначила, що на спеціальному сайті, який вже доступний за посиланням zelenakraina.gov.ua, кожна людина зможе відслідкувати хід висадки лісу по окремих регіонах. Крім того, будь-хто зможе долучитися до масштабної екоініціативи і висадити ліс. Для цього потрібно заповнити спеціальну форму реєстрації на участь в акції “Створюємо ліси разом”. Під час висадки лісівники безкоштовно нададуть садивний матеріал і проведуть майстер-класи по садінню лісу.

За допомогою сайту можна буде зробити благодійний внесок на користь підопічних фонду “Таблеточки”, який допомагає онкохворим дітям долати рак.

Наталія Ревенко запросила  всіх охочих долучитися до реалізації програми Президента України «Зелена країна». «Це дуже важливо, тому що для розв’язання екологічних проблем потрібно об'єднувати всі зусилля, - наголосила очільник лісової галузі області. - Через такого роду заходи люди розумітимуть, що їх щоденні дії мають дуже великий вплив на той світ, у якому ми живемо».

Прес-служба Кіровоградського ОУЛМГ