postheadericon Ні – пожежам! За – дотримання протипожежних вимог у лісі!

Через дику практику спалювання сухої рослинності на сільгоспугіддях, чого не спостерігається в цивілізованому  світі, та неконтрольовану поведінку відпочиваючих на природі загоряються лісові масиви. Відтак лісівники залишаються сам-на-сам зі своїми проблемами, і головне – у боротьбі з вогнем.

Як правило, з приходом весни, коли настає тепла і суха погода, зростає ризик виникнення пожеж внаслідок самовільного спалювання рослинності. Саме це й завдає чимало клопотів лісівникам, а, подекуди, —  великої  і непоправної шкоди природі. Підпали на узбіччях доріг, полях, луках, що біля лісу, розповсюджуються на лісові масиви, в результаті чого займаються дерева, гинуть лісові тварини, пошкоджується верхній шар ґрунту, шкода завдається об’єктам природно-заповідного фонду. Вогонь  з допомогою вітру поширюється блискавично, і це становить реальну небезпеку довкіллю. За лічені години він може зруйнувати лісові масиви, що плекалися десятками років. А оскільки сільськогосподарські угіддя межують з житловими будинками, вогонь може заподіяти великої шкоди і людям, знищивши їхнє майно та худобу.

Щороку перед настанням пожежно-небезпечного періоду лісівники наполегливо достукуються  передусім до свідомості громадян, закликають їх не спалювати сухостоїв, минулорічну траву, опале листя, пожнивних залишків на полях, угіддях, звертаючи увагу на непоправні наслідки від лісових пожеж. Проте, на превеликий жаль, окремі господарі через свою байдужість до навколишньої природи, розхлябаність та почуття безвідповідальності однаково вдаються до звиклої хворобливої практики.

А ще інші — відпочивальники на природі — забувають про  загальновідомі правила поводження з вогнем у лісі. В результаті лісівники вкотре опиняються сам-на-сам із проблемою – у приборканні вогню, особливо в тих місцях, де сільгоспугіддя межують з лісовими масивами, котрі мають самосіви хвойних дерев.

Наближаються знову травневі свята. А тому, користуючись нагодою, лісівники нашого підприємств  знову застерігають населення  про небезпеку підпалів стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю. Окрім того, під час відпочинку серед природи слід за будь-яких обставин дотримуватися протипожежних вимог. Не варто без гострої потреби відвідувати ліс, розводити в ньому багаття, палити, кидати непогашені сірники або цигарки куди не слід, окрім спеціально передбачених для цього місць. Забороняється проводити сільськогосподарські пали на прилеглих до лісових масивів землях. А у разі ж виникнення пожежі неодмінно одразу повідомляти працівників державної лісової охорони або пожежників.

Лісівники нагадують жителям  про відповідальність за свідомо заподіяну вогнем шкоду лісовому господарству та закликають їх спільно з ними оберігати національне багатство від пожеж.

Віталій Терещенко, головний лісничий ДП „Олександрівський лісгосп”.