postheadericon Володимир Бондар доручив посилити заходи щодо боротьби зі збудником АЧС

Держлісагентством доручено начальникам обласних управлінь взяти під особистий контроль та посилити здійснення всіх заходів, що вживаються для ліквідації, локалізації та недопущення розповсюдження збудника африканської чуми свиней. На цьому наголосив заступник Голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар під час засідання колегії за підсумками роботи у 2017 році.
За його словами, аналізуючи виконання заходів з депопуляції дикого кабана, можна зробити висновок, що ця робота проводиться незадовільно. У 2017 році під час проведення заходів з депопуляції та проведення полювання було добуто 4 тис. голів кабана при загальній чисельності 40 тис., тобто лише 10%.
«Хочу повідомити, що на засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії прийнято рішення щодо персональної відповідальності посадових осіб, які перешкоджають або не виконують рішення Комісії стосовно боротьби з АЧС. Можу сказати без перебільшення, що це питання економічної безпеки нашої держави», - наголосив Володимир Бондар.
Окрім того, заступник Голови Держлісагентства, обговорюючи питання ведення мисливського господарства, зазначив, що стан охорони мисливських угідь від браконьєрства продовжує бути основним стримуючим фактором розвитку мисливського господарства.
Як повідомив Володимир Бондар, всього на порушників правил полювання було складено 2,6 тис. протоколів: з них працівниками державної лісової охорони 2041 або 79,5%, Мінприроди 172 або 6,7%, користувачами мисливських угідь 354 або 13,8% від загальної кількості. Він відзначив добре поставлену роботу з охорони державного мисливського фонду в Волинській та Вінницькій областях, де на порушників правил полювання складено 426 та 392 протоколи. Однак, констатував на неналежній охороні державного мисливського фонду іншими користувачами угідь. Адже, згідно з чинним законодавством, функції охорони покладені, в першу чергу, на єгерську службу користувачів.
«Прошу начальників обласних управлінь взяти на особистий контроль проведення користувачами мисливських угідь належної охорони, виявлення порушників, а також проведення обліку чисельності мисливської фауни і своєчасної підготовки проектів лімітів добування диких тварин», - підкреслив заступник Голови Держлісагентства.
Довідково
Площа мисливських угідь в Україні, які надані в користування 1113 підприємствам, установам, організаціям становить 39,5 млн. гектар, із них надано: 339 організаціям УТМР – 24 млн. га або 61% від загальної площі, 191 підприємству Держлісагентства – 4,2 млн га або (10,7%) від загальної площі, 583 користувачам іншої форми власності (клуби, громадські організації) – 10 млн га або (25,2%) від загальної площі.
В Україні зареєстровано майже 780 тисяч мисливців або 1,7% населення країни.
Площа мисливських угідь, яка обслуговується одним єгерем в середньому становить 8,5 тис. га, найбільша вона в системі УТМР – 9,4 тис. га на єгеря, в системі Держлісагентства – 5,1 тис. га, в інших користувачів 5,9 тис. га.