postheadericon У БІРКАХ „ГОРІВ” ЛІС...

     Минулої п’ятниці на території Бірківського лісництва ДП „Олександрівський лісгосп” пройшли спільні тактико-спеціальні навчання по гасінню умовної лісової пожежі. Участь у них взяли пожежні Олександрівського РВ УМНС у Кіровоградській області, добровільні пожежні дружини ДП „Олександрівський лісгосп” та Олександрівського лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів.

    Через необережне поводження з вогнем невстановлених осіб загорілася хвойна підстилка та суха трава у лісі біля села Бірок. Дим та відблиски полум’я через п’ять хвилин помітив лісничий і сповістив про це директора ДП „Олександрівський лісгосп”. Керівник підприємства відразу направляє на місце пожежі автомобіль ЗІЛ-131 з цистерною, ємністю 3,5 метра кубічних, та насосом, а також трактор з плугом. Під час оцінки обстановки було встановлено, що власними силами ліквідувати пожежу неможливо і полум’я розповсюджується у глибину лісу. Тому диспетчер підприємства про пожежу повідомляє пункт зв’язку СДПЧ-29 Олександрівського РВ УМНС України у кіровоградській області. А ті на допомогу викликають і пожежних лінійно-виробничого управління магістральних газопроводів.

Така була легенда. А у дійсності, згідно теми тактичних навчань, запалили три великі кучі сухого гілля і з їх гасінням повинні були якнайшвидше впоратися лісівники і пожежники. Їх роботою безпосередньо на місці подій керував оперативний штаб, до якого ввійшли головний лісничий Віталій Терещенко та начальник СДПЧ-29 Сергій Костенко.

Пожежу вдалося оперативно і злагоджено локалізувати. У цьому заслуга і професійних пожежних, і добровільних пожежних дружин. Про це сказав заступник начальника територіального управління МНС України у кіровоградській області Олег Мельничук. Він також сподівається, що і у реальному житті під час виникнення пожеж у лісових масивах спільно вдасться спрацювати швидко і чітко.